De Lederfabrieken in Oisterwijk
- Ans Rooijakkers -

 

Op het industrieterrein Kerkhoven te Oisterwijk word een groot gedeelte ingenomen door een complex van in verval geraakte gebouwen. Sommige worden nog gebruikt door eenmans bedrijfjes, maar het grootste gedeelte staat leeg. Het mag niet afgebroken worden, want het complex is een monument en dient behouden te worden,

Het zijn de Koninklijke Lederfabrieken van Oisterwijk. Opgericht in 1916 op 27 oktober door O.J. van de Aa. Het was een gevolg van de al jaren durende bedrijvigheid op het leerlooigebied in Oisterwijk.

Na 4 jaar werd de Lederfabriek overgenomen door het concern van de familie Adler en Oppenheimer, die al meerder lederfabrieken hadden door heel Europa heen. Vanaf dat moment specialiseert de Lederfabriek Oisterwijk in vooral kalfsleer. Na de  wereldoorlog werd dat veranderd in rundleer.

Vanaf 1932 mag het bedrijf de predikatie Koninklijk dragen. Vanaf dat moment zijn het de Koninlijke lederfabrieken Oisterwijk.

In 1966 word de firma overgenomen door Hagemeyer N.V. en in 1970 doen de aandelen van de Koninklijke Chroomlederfabriek De Amstel te Waalwijk dat.

De samenvoeging van beiden bedrijven in 1974 zorgt voor de naam Koninklijke Verenigde Leder.

Vanaf de jaren 70 gaat het slechter met de leerindustrie en ook in Oisterwijk merken ze dat.

De flink gestegen huidprijzen, internationale concurrentie en wetgeving zorgen ervoor dat in de jaren 90 het bedrijf een dramatische neerval beleefd en in 2000 gaan de deuren op slot en vanaf 2004 is de KVL failliet.