Boerderij Wethouder Donkersweg 3 te Veghel

Bij de afslag Veghel-Noord, richting Mariaheide zie je aan de linkerkant een grijze vervallen boerderij staan, die nu zowat geheel is ingepakt in plastic.
Deze boerderij maakt deel uit van de geschiedenis van Veghel. Ze is een voorbeeld van het landleven dat eens was.
Rond 1760 kwam de ontginning van de heide rondom Uden en Veghel goed op gang en de boerderij aan de Wethouder Donkersweg tussen Veghel en Mariaheide is een goed voorbeeld van een ontginningsboerderij.
Ze is waarschijnlijk eind 1700, begin 1800 gebouwd. Het is een zogehete kortgevelboerderij. Dat wil zeggen dat de ingang zich in de korte voorgevel bevind.
In diezelfde gevel is een klein Mariabeeldje aangebracht om het huis en de bewoners bescherming te geven tegen ontij.
Waarschijnlijk is op een bepaald moment de zijgevel aan de zijkant van de weg vernieuwd en is de buitenkant van het bakstenen gebouw verfraaid met pleisterwerk dat een blokkenversiering heeft.
In de boerderij zijn nog de originele stalvensters en ramen te zien. Dat is een van de charmes van de verder ontzettend vervallen boerderij.
Wie er gewoond heeft en hoe hij in deze slechte staat terecht is gekomen ben ik niet te weten gekomen. Wel weet ik dat de boerderij te koop is en dat hij weer in de originele staat herbouwd gaat worden.
Het is enkel afwachten op een koper.

Ans Rooijakkers