Luchtboogbeelden op de Sint Jan in Den Bosch

foto's Willem Vreeburg

In 2016 bestond er de mogelijkheid om via een gigantische steiger de flanken van de Sint Jan in Den Bosch te beklimmen en daar de 96 luchtboogbeelden te bewonderen. Dat hebben ze geweten in Den Bosch. Het publiek kwam massaal opdraven. Lange rijen en vele keren moest 'nee, helaas' verkocht worden. Willem Vreeburg is het gelukt om de gewilde beklimming te maken. Hij wist voor CuBra een derde van de beelden te fotograferen. 

Foto's van deze luchtboogbeelden zijn niet nieuw op CuBra. Al in 1978 publiceerde fotograaf Tony Zeeuwe het boek 'De bestorming van de hemel', waarin hij een fraai fotografisch overzicht toonde van deze beelden. Publicatie hiervan volgde later op CuBra. (zie hiervoor de link aan de linkerzijde (sic)) van deze pagina.

Maar gemaakt met modernere middelen en onbeperkte serverruimte leek het ons leuk die beelden, nu gemaakt door Willem Vreeburg, opnieuw beschikbaar te maken voor al diegenen die de klim naar boven niet gemaakt hebben.

De beelden die zijn overigens replica's, gemaakt in de zeventiger jaren van de 19e eeuw, door beeldhouwer Frans Kuipers. Replica' s gemaakt met een vrije hand. 

Han van Meegeren