HOME
AUTEURS
De afbeelding boven de tekst is een detail van het schilderij 'Gezicht op Mill' (1940) van Kees Bastiaans

Theo van Doorn

vignet.jpg (10565 bytes)

Het Zwarte Licht

Bij het overlijden van Theo van Doorn

door Ed Schilders

 

De wildste verhalen deden de ronde, en Theo heeft daar later hartelijk om kunnen lachen. Als leerlingen van de vierde klas van het Sint Odulphuslyceum in Tilburg dachten wij daar in 1967 echter anders over. De vraag die ons bezighield was: waarom was onze leraar Nederlands, Theo van Doorn, al zo lang ‘afwezig’, zo lang dat hij ‘vervangen’ werd. Twee speculatieve antwoorden herinner ik me. Het eerste was prozaïsch: Theo was overspannen geraakt doordat hij Het Zwarte Licht van Harry Mulisch gelezen had. Dat sprak ons zeer aan. Dat gingen we ook lezen. Het tweede was raadselachtiger: op zekere morgen was Theo in zijn auto wakker geworden, ergens aan de oever van de Maas, en hij wist niet hoe hij daar gekomen was.

Wat er werkelijk gebeurd is, heeft Theo me veel later verteld, maar ik zal het hier niet herhalen. De fluisteringen op het schoolplein van Odulphus wil ik niet bederven met nuchtere feiten. Maar die auto op de Maasoever, daar schuilt een kern van waarheid in. Ik kwam daar pas achter toen ik in Tilburg in 1972 op de lerarenopleiding Nederlands ging leren en mocht vaststellen dat Theo van die afdeling hoofddocent was geworden. De weinige colleges die hij daar gaf (vooral over poëzie) waren een verademing maar het zouden niet zijn gelukkigste jaren in het onderwijs worden. Toen ik na het tweede studiejaar ging trouwen, verscheen Theo op de receptie, en hij was een van de weinigen die geen paars pindastel meebracht. We kregen zijn proefschrift cadeau: Terminologie van de riviervissers in Nederland (1971). Ik las het, bewonderde het, en vergat het, totdat ik veel later opnieuw door vaktaal en volkstaal geboeid raakte.

Ruim twintig jaar later kruisten onze wegen elkaar ten derden male. Ik had met enige geestverwanten de website CuBra opgericht en door een toeval werd Theo een van de eerste medewerkers. Onder het pseudoniem Doruske begon hij op CuBra zijn memoires te publiceren, en gaandeweg leerde ik hem in geschrifte beter kennen dan ooit tevoren in levenden lijve. Vooral zijn herinneringen aan zijn jeugd in Lith (aan de Maas) zijn zeer lezenswaardig.

Toen ik half september 2014 in het Brabants Dagblad de overlijdensadvertentie las, was Theo al in besloten kring begraven. Op 9 september ging hij op weg naar het zwarte licht. Hij is 85 jaar geworden.

In de advertentie stond een gedicht van Frederik van Eeden: ‘De waterlelie’.

Het Wilhelmus
Dr. Theo H. van Doorn - Alles over het Wilhelmus, ons volkslied
Doruske - deel 2

In 'Doruske' lezen we de herinneringen van Theo van Doorn aan zijn jeugd- en jongelingsjaren in Brabant. Een aantal verhalen daarvan werd eerder gepubliceerd in 'Abri, Tijdschrift voor bevestigend samenleven' (een uitgave van de dr. A. Terruwe-stichting), en in 'De Leijband', tijdschrift van de Rotaryclub Tilburg-Leijdal.

Theo van Doorn is al een aantal jaren gepensioneerd. Hij is zijn loopbaan in het onderwijs begonnen als onderwijzer, daarna werd hij leraar Nederlands aan het Sint-Odulphuslyceum, hoofddocent aan het Moller­instituut en ten slotte rector aan het Cobbenhagen-college; genoemde instellingen bevinden zich in Tilburg.
Hij studeerde Nederlands aan de Katholieke Leergangen in Tilburg en aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daar is hij gepromoveerd op een proefschrift getiteld 'Terminologie van riviervissers in Nederland'; promotor was prof. dr. A.A.Weijnen.

Hoofdstuk 6 en slot (20-06-02)
Hoofdstuk 5 - Dorus hoofddocent (13-06-02)
Hoofdstuk 4 - Dorus gepromoveerd (02-06-02)
Hoofdstuk 3 - Dorus Leraar (20-05-02)
Hoofdstuk 2 - Doruske Student (05-05-02)
Hoofdstuk 1 - Doruske Meester (28-04-02)
Doruske - deel 1
Van baby tot meester - Inhoud 3
Van baby tot meester - Inhoud 2
Van baby tot meester - Inhoud 1