INHOUD HET IS ALTIJD VANDAAG
INHOUD WILLEM IVEN
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina

 

 

 

Bedonderzaad

Jarenlang stuurden wij tegen Kerstmis zekskes of giro-envloppen zuikes (zaadjes) rond mi een bij dit zaad passende nijjaarswens, mi gegevens over de betreffende soort zaad, mi aanwijzingens vur teelt en gebruik. Ielk jaar verstuurden we een ander’ soort netuurlijk. En altijd ´n een- of tweejarige: een of ander’ klaproos, stokrozen, toortsen, koekruid of zoiets altijd-lukbaars.

 Citaat uit de kerstbrief van ‘t jaar-met-de-grap:  ‘Ieder jaar zit vol beloften en geheimen en maar weinig is zeker. Een naderend jaar is als het zaad dat ge zult gaan zaaien. Ge hebt alleen het begin, het zaad, en ge weet niet of  het iets zal worden, of er wel bloemen zullen komen en of de vruchten oogstbaar zullen zijn… Hierbij wat zaden van een bijzondere soort. Niet veel, want verzamelen, drogen en bewaren bleken erg moeilijk. Maar weinig exemplaren bleken bovendien rijp zaad te dragen…’ In de brief wordt wijter niks gezegd over de soort ‘want het is verrassend als ge zelf ontdekt wat het is’. We noemden dit grapzaad  veurlopig Gremen secreto en vroegen de geadresseerden um ‘t mi zurg te zijen en op te kweken, en ons t.z.t. iets te laten heuren over  hoe en wat.

In de loop van dat jaar kregen we haast geen reacties. Wel vragen, enkele vage berichten van iemanden die niet wisten of  het spul op het kiembed nou onkruid was  of het ‘echte’. Alleen ons tante Mariet schreef dat ze het maar niks vertrouwde. Geen berichten over groei en bloei, van niemand. Allicht, men dacht natuurlijk dat het mislukken te wijten zou zijn aan eigen onzurg en onkunde, en daarveur geneerden zellie zeen eigen tegenover ons.

Want het kón gewoon niet lukken. Het betrof namelijk zaad dat we tussen de poten van grote garnalen hadden weggepulkt, het kwakske eikes van wijfkesgarnaals lijkt wel echt zaad ast gedreugd is en ís losgevreven. Bij de verzending hadden we blaaikes en verfriemelde bluumkes van wilde marjolein in de zaadzekskes meeverpakt om eventuele geurherkenning te verstoren.

Het jaar daarop verstuurden we foto’s van ‘n tekening van Annie: rechtop uit de grond gegroeide garnalen met marjoleinen ertusssen, ons kweekresultaat voorstellend.  Mí de wens veur ´t  jaar volgend op het grapjaar ‘Heb vertrouwen, maar laat u dit jaar niet belazeren.’