INHOUD HET IS ALTIJD VANDAAG
INHOUD WILLEM IVEN
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina

 

 

 

Blaaikes

Er is de vorige dagen op de kerkhof zijn best ge-onkruidwied, geveegd, geboenderd, gesopt en gedaan. Want er komt bezoek. Traditie of gewoonte op 1 en 2 november. 
Het koude, kale, kwaaie ril-seizoen begint. Dag na dag is korter  en donkerder. Er is alle kans op dat het veel waait en het ook echt stormt. Hier breung’, daar oranjige en geel’ boomblaaikes ritselen en riefelen in kreengskes achter mekaren in de rondte in het draaien van de weengd.  Alle herfstkleuren waaien bij-in op plaatsen waar het ’Verbooien in te waaien’ is.
Kroeh–krrr! Dur de schoongeveegde lucht mee allenig nog arme,  kaal geworden takkenbomen met lege kruinen, die ze waarschouwend naar boven stekenm, vliegen  kraanvogels vrede over ons heen. Aan de voortgeblazer blaren te zien nog tegen de wind in ook. Er komen deur de dunne nachtlucht ook aanhaauwend meer en meer ganzen bijeengetroept en ze brengen echte winerse koude mee, én kleine avontuur-junkskes die verstaan wat er omgaat binnen zo’n bevolkings-groep als de ganzen.
De wind, blaren, dorheid en de vogels zeggen ons dat het  den tijd is van henengaan en eweg-zijn. Umdaarom is het nú Allerheiligen en Allerzielen. Het kerkhof  hèldt dan wel geen open huis maar toch zjjn er kijkdagen.  En alle gasten brengen bloemen mee. Voor hen uit de verleejen tijd die we kenden, goed kenden. Buur, geliefde, verwant, bloedeigen …
Aarde, stof, as. Deez’ begraafplaats. De weengd, wat voert hij aan, wat eweg? Hoe dichtbij of wijd eweg is gindswijd? Ziel, zin, schim, wens, verlangen, gebed, geest, engel. Herinnering. Gedachtenis.
Op elk kerkhof is ergens ne niet geboenderde steen. Griezigheid. Letters van korstmos. Twije woorden.  In Memoriam.