INHOUD HET IS ALTIJD VANDAAG
INHOUD WILLEM IVEN
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina

 

 

Controle

T was in Hellemond. Ge weet dat die plaats erom bekendstaat dat de spraak van de mensen er haast niet te verstaan is. En om de werklust van de inwoonders.
In de Derde Haag, een straat in een aauw volksbuurt, moet deez‘ gebeurtenis ooit gebeurd zijn.
Ze hadden er al jarenlang bij de geminte en bij de ’wunningbaw’ ok al  erovver geklaagd dè ‘ut’ nie weg wilde. Rielirring verzakt of wortels van beum’ erin gegruid of zo. T was nog den tijd dè de afvalwattersiesteems gemakt waren van buiskes van maar ne meter lank, gebakken tot gres, blinkend breung en mi ne kraag ant ijn engd vur ze kop-an-kont in-een te kannen leggen.
Eindelijk kumt er dan ne mens an de deur –  nen ’hijer’ nuumen ze daar zo’ne formeel aandoende  figuur. Die zie ter inderdaad onaangedoendelijk uit. T ken índerdaad nen amtieteit zijn vant raaduis, mar wieweet is ie misschiens mar gewoon ne loudgietersbaas. Dien iemend belt aan, pampierke nog – of al - in de hand, mi de namen van de klaagmensen mísschiens? 
De vrouw duu open. Veegt de handen af aan d’re scholk of d’re soepjas. Ze zie de mens in zijne jekker.                                                                                                  |
Jaaa? zisse. Istè hier, zi de amtenaarlijke mens, wor ’t sekreet nie werkt? Ze moet efkes nadenken. Dan draait ze zeen eigen um en ruupt den trap langs naar boven: Jan! Komt ter ’s gauw uit, Jan! Ge kriet controle. D‘r is hier iemend van de oeWee oeWee (en mi’n mummelmeundje zi ze in zeen eigen: of van den Bijstand)  En tegen de mens zegt ze:. Ogenblikske menijer, hij kumt zoue, het sekreet … Cheuh! Goed gevonden!

w.i. 10 03 06