INHOUD HET IS ALTIJD VANDAAG
INHOUD WILLEM IVEN
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina

 

 

 

Fietsen                  

Op de fiets dur bos en veld uw eigen bewegen, is gewoon  geweldig. Veul fijnder dan in den auto.  Op de fiets hedde krek de goei snelheid om álles van neven de weg te zien,  wat bluumkes en bistjes en veugelkes en zo betreft. Ge kunt ook de wat-wijdter-weg- -veugeltjes heuren fluiten en zingen, toewten en krijsen, kwčken en roewpen.                                                                                                                

Het fietsen gaat het fijnst over nen dijk waar ge meer ziet en vant landschap begrijpt. Links ist lager en natter, en aan den andere kant ist hogerder en droger en daar ziede ge andere vogels en andere onkruidels. Het zal ‘w opvallen dat dijkvegetaties op de zonbeschenen helling anders zijn dan aan de andere kant, die minder warm is. Het landschap is vanaf nen dijk overzienbaaarder  omdat gij op ‘wen dijk hoger bent. Ge kunt vanaf  ‘w  zadel heel wa begrijpen van die polders en uiterwaarden en –normen en ge zult Och, ja zeggen als ge iets ziet dat ´w,doet denken aan de wetentjes en indrukmakerijtjes (ja, ook droogmakerijtjes, hoor!)  die de rondleider int streekmuseejumke ammaal had gezeed en uitgeleed. En ok al snapte gij niks van wa die polderjongens mee z´n allemalem veur hullie eigen toen en veur ons nou hebben gevrocht, ga toch maar fietsen; door de frissige lucht is da fietsen heel gezond en dat kunde van nen auto niet zeggen.

Hij en Merietje hadden al urenlang gefietst dieje mergen. Het wier wermer, want onderwijl ze kilometer na kilometer vur-uit deen, raakten ze wijter van huis en gong ook den tijd maar deur en de zon klom al tegen het middaguur aan.

Hee Merietje, zei hij op ne keer, zouen wellie niet eens wat tegen den dijk in de zon gaan liggen en wat rusten, en dan lekker pik-nikken samen?

Sgoed, zei Merietje, maar euh eigelijk zou'k  uurst wel wa willen eten...