INHOUD HET IS ALTIJD VANDAAG
INHOUD WILLEM IVEN
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina

 

 

 

Gaten                  

Haast alles begint met een gat. Het ergens binnengaan, koffie zetten, gaan praten, weer naar buiten gaan. Het gaan bloeien, bevruchten, zaad verspreiden, geboren worden, overwinteren en uit de winterslaap kruipen, kiemen en ontluiken, opendoen, ontwaken en opstaan: steeds is er eerst een gat.  

Het gat is er soms al. Heel dikwijls moet eerst iets opengaan en een gat zijn ontstaan  voor er iets anders kan gebeuren. Mensen maken heel veel gaten. Als het oorlog is, schieten ze overal gaten in en het kan pas vrede worden als er aan weerskanten handen worden geopend. Bakken van stenen, bouwen van huizen, poten en planten: eerst gaten graven.

Het maken van verbindingen en contacten begint dikkels ook met het graven van een gat.

Ne KPN-er is neven de weg een gat aan het graven. Ene voorbijgangerd staat daar met interesse naar te zien. Na een wijltje zegt ie de graverd Goeie morgen en ook Dat ie vindt dat hum daar onderin zijn bewondering krijgt voor diens kwaliteit van graven. Hij zegt dat hij verrekte veel kennis van gaten heeft opgedaan in de welhaast dertig jaren dat hij gaten collectionneert, euh verzamelt. Gaten obsederen hem, hij kan van geen gat afblijven, zegt ie. Hij is er vol van, terwijl de gaten zelf leeg zijn.

De passant vertelt dat er behalve sleutel-, knoops- en muizengaten ook gaten in zijn collecties zijn bevobbeld in gatenkazen, en in sokken, schoenzolen en rotte kiezen, dat ie een zeldaam gat in de markt heeft en een bizonderlijk koppel armsgaten.

‘Gegraven gaten heb ik ook diverse. Die zet ik allemaal achter het huis in mijnen hof. Ik heb ene grote schonen hof met veel diepte (sic)   'In de gaten' heet mijn huis en het staat ergend in een gat van een durpke achter Ravenstein. En nou zou ik  willen vragen ofde gij voor mijn niet enkelde gaten zoudt willen maken, want ik zie dat gij het vak verstaat; ik zal u goed betalen."

De telecommunist wil hendig wat bijbeunen en zal  aanstaande zaterdeg al met het eerste gat aanvangen.

 Zo gezeed, zo gedaan. De verzamelaar komt tegen den avend van die zaterdeg met de vrachtwagen van Toon Beerens en met Toon Beerens eigens aan het stuur aan het adres in Grave waar de gatgraverd woont. Die heeft een schitterend groot gat gemaakt, een juweel met keurige rechte kanten en in de hoeken zo haaks als maar wat.

Het kost verrekte veel kruim en moeite om het  fris naar nieuwheid geurende gat op de vrachtwagen te kriegen, want tis ook zo'n groot gat,  tjonge-jonges.  Maar het gelukt en als de KPN-mens zijn.beuncenten heeft gekregen, rijdt Beerens met gat en al aan en weg, naar waar de gatengek woont.

Maar het gaat goed fout, het gat komt veuls te hoog boven de vrachtwagen uit en oei-oei al onder teerste viedukt van den A 50 raakt de bovenkant van het gat de onderkant van de weg. en... het gat velt van de wagen af!  Tis gelukkig nog wel alling* heel gebleven en ze zullen het omdaarom weer oplaaien. Ne wegenwachter helpt met het zware werk en ne motorpliesie zal aanwijzings geven.

Toon Beerens rijdt teruguit en stuurt zoals de pliesie gebaart: bietje rechts, nou links, achteruit, nog wat zus en zo. Maar deze pliesie is nog onervaren en kan er niks af. Hij gebaart verkeerde seinen en dan oe jee toch! dan rijdt Toon Beerens met vrachtwagen en al achteruit  in het nieuwe fris geurende gat van de verzamelaar!

Willem Iven