INHOUD HET IS ALTIJD VANDAAG
INHOUD WILLEM IVEN
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina

 

 

 

De speelse taalmens

In het algemeen is er  weer veel humor en taalspel te vinden in de uitgaven ‘het is altijd vandaag’ van Willem Iven. Mooie ‘speelsigheden’ kom je steeds weer tegen: ’pakskes springstof’ voor parachutes, ‘de inlegvellen liggen bij de inlegkruisjes’, ‘veelpleger en pleeveger’, enz.

Veel oude bekenden passeren de revue, maar ook verrassend nieuw, bijna filosofisch materiaal. En de oude  wijn in nieuwe zakken is er met de jaren niet slechter op geworden.

Willem Iven is iemand die bewondering heeft voor het verleden en dat graag meeneemt in het heden. Hij maakt zijn vroegere humoristische dialectverhaaltjes eigentijds en toegankelijk voor iedereen. Zijn voertaal is Nederlands met een mooie Peellandse ondergrond. Soms put hij voor zijn stukjes uit eigen ervaring. Vaak hebben zijn boeiende vertelsels een verrassende ontknoping. Nu en dan doen zijn verhaaltjes zelfs surrealistisch aan.

Willem Iven bedrijft literatuur met de taal van de Peel. Hij is een van de mensen die het Peellands uitdrukkelijk op de dialectkaart hebben gezet.

Ondanks zijn boeken zullen velen zich de auteur vooral blijven herinneren als de meesterverteller van de Peel. Er zijn weinig Brabanders die de mensen zo hebben laten lachen met voorgedragen vertelselkes als Willem Iven. Nu doet  hij dat nog eens op papier  en creëert daarvoor een eigen soort Nederlands: ‘verbazeld’, ‘bedaarde’,‘onderdanelijken’, ‘malllochtoon en ‘fautochtoon’ behoren tot dat schoon ‘Iviaans’ idioom. Een bonte stoet Brabanders met Jan Thijssen, Sjang en Driek, Hendrikske en Enrikootje,  Koba van Aanstellen en dokter de Volgende passeert de lezer vanuit de Lossandse Bergen rond Herpen. Het gevoeligste stukje is ongetwijfeld ‘Ivo’.

Cor  Swanenberg

(redactie: bovenstaande tekst is de inleiding van de in april 2006 verschenen bundel van Willem Iven 'Het is altijd vandaag'. ISBN is 90-5512-241-6, de verkoopprijs is 11,50 euro en de omslagtekening van Jenny Derksen)