INHOUD HET IS ALTIJD VANDAAG
INHOUD WILLEM IVEN
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina

 

 

Knarsel


Ik wilde het al lang eens met u hebben over wat die profester in Knarsel was komen vertellen. Ne profester van Nijmegen was in de patternaat van Knarsel in de Kempen ne geleerde lullepot wezen doen over geboortenbeperking. Dat had nogal diepe indruk gemaakt op de toehoorders en hun vrouwen, die dat (mede)  veroorzakelijkt hadden, had hij beweerd.

De profester stond int patternaat van Knarsel te praten over het beperken van taantal kiendjes. Dat was hartstikke dringend vanwegens de overbevolking. Het was hartstikkend zoveul as duidelijk dat daar de perblemen overal in de wirreld van voortkwamen: honger en hongersnood, erosie -  dat woord  kumt van Eros, moete weten - , bossen kappen vur nog meer land (dat  altijd woestijn werd), ziektes (ok aan dinges euh het geslacht)

En oorlog! Want een volk met veul kiendjes heeft veul tekort. Toch worren de kiendjes groter (en slanker) en als ze de  leeftijd van te kannen vechten hebben bereikt dan leren ze ze in rijen van drie neveneen dwers over de grens te masjeren.    

Mensen van Knarsel, had de perfester hard uitgeroepen, besefte gijlieden wel dat er elke sekonde ergens ter wereld een vrouw een kiendje krijgt!? Wat moeten wij in simmelsnaam daartegen doen? riep ie uit. En nou hoop ik zo dat er hier in deze pure  Kempen waar de mensen nog niet gestoord zijn door alderhande  be-invloeiings er misschiens iemend is die simpel en gewoon een vur de hand liggende oplossing vurt perbleem zou kannen hebben. Wie?

Harrieke van Mol stook zijne vinger op en zei dat ie meende dat we die vrouw moesten gaan zuuken, heur  besluipen, overrompelen (maar niet allemaal tegelijk, dat verdraagt zo’ne  romp misschien niet) en heur bij de  kladden vatten. Goed bewaken natuurlijk en dan wat aan heur doen waaraf ze wel zal ophouen. We zallen er een stekske vur moeten steken, zoveul als ...