INHOUD HET IS ALTIJD VANDAAG
INHOUD WILLEM IVEN
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina

 

 

 

Rijpe grutvadder

De grutvadder heeft nen hof. Het is zijn trots, zijn genoegen, zijn vluchtplek. Hij is groot zat en hij ligt achter het huis. Ja, want nen hof lgt. Ne hof ligt bevobbeld opt zuiden, of niet. Hij ligt m, als hij is omgespaaid. Den hof van deze grootvader ligt er netjes bij, aangegrieseld (aangeharkeld) en nergend gene rewazzie of iet van onkruid. En alles staat er schoon op. Enen hof ligt, en wat er in west (groeit), stt.                          

De grootvader heeft ne kleinzoon. Omdaarom is ie ook grootvader. Alle dagen wandelt de grootvader met dat manneke ns deur dien hof van hum. Hendje in hand. Van  een generatiekloof is niks te zien. De oude man kiekt mi aandacht naar de slaai en de savooikes, naar de flodderbonnen, ertjes en houwkes en kappersienderkes. De grutvadder is gruts umdat alles t zo goed duu. Hij trekt eens een enkeld radeeske uit en veegt het zand aan zeen boks er vanaf en knaauwt dat ding dan op. Terna staat de grootvader bij zijne kelver, hij vuult de toppen van de sperzies aan de aangeklopte grond, en hij aait de bloemen van de snoffels en de dikke knoppen van de afrikaantjes die zo vrimd ruiken. En ie knikt ne steel of wa van de lievermennekes. Der jongsken, geeft maar aan ons oma.     

De klene jongen duu krek als zijne grootvader. Ook hij duu kieken naar de dingen in den hof en hij staat er gebukt bij met de hendjes op de rug, want zo  duu znen opa ook. En dan begint ie grutvadders van alles te vragen. Hj is eigelijk helemaal niet zon nij-schierig ventje dat iets aan de weet wl komen of  die opaas kennis wil testen. Nee, hij vraagt allenig maar om de lol van het vragen.                .                                                  

En wat zijn de deez, opa? Ze staan bij de zwarte bessen, dus den opa zegt d dit de zwarte bizzemen zijn.

En ze zin roud opa?

Da kumt, junkske, desse nog gruujn zijn.                                   

Oh, zegt de jongen.