INHOUD HET IS ALTIJD VANDAAG
INHOUD WILLEM IVEN
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina

 

 

 

Vergisvernis

 

Sjef, die zonder werk zit, moet van  Merieje de voorste deur vernissen. Is ze nen dag of zo van hum af. Of dachte gij da het lollig is om met ene zuchtende mens met geen werk  in de keuken te zitten den helen dag?
Sjef doet dus mee de deur aan de gang. Alles drie kerens. Ook de pleebril frist ie op om de rest uit het buske te verwerken. Hij had dat kladje dat van de veurdeur over was eigenlijk over de heg willen kinkelen met blikske en al. Maar hullie Merie had m bertapt en ze was er zijn best tegen, en zo was uit zuinigheid, kwaaiigheid en bazigheid die pleebril-idee ontstaan.
Krek als ie er ongeveer mee klaar is, komt Bertje achterom. Die komt wat tijd verlullen, want Bertje heeft ook geen werk. Daar zitten ze dan samen. En ze zeggen niet veel meer dan Ja ja, Ja ook en Zegtawel. Ze vatten er enkelde fleskes bier en wat worstjes bij.
Ne keer moet Bertje wa tie noemt 'efkes naar achteren'. Al gauw kweekt Bertje dat tie vastzit aan de plee! Och jee, de vernis! Met de boks op de hakken ondergaat Bertje gedwee het lijdensverhaal  dat volgt. Terpentijn en  wasbezien lossen niks op. Ammiak, spiertus en gruun zeep doen niks af. Afwasmiddel daar doet Bertjes gat allenig maar van schuimen, wel een schoon gezicht, dat moet gezegd. Heet water! is gemeen gedacht en gedaan van hullie Merie en het slachtoffer bleert van de pijnt. En toch werkt  tut nie.  
Ze draaien. Merie draait 112 en  achter Bertjes witte bibs draait Sjef de pechbril los. De loei-auto wie-wieuwt Bertjes met bril en al 't ziekenhuis in.
De spoeddokter genen opticien maar nou wel brillenspecialist - vraagt de zuster of ze al eens meer zo'n geval heeft gezien? H h toxh !
Dikkels zat dokter, zegt de zuster, maar eerlijk gezegd: zo schoon ingelijst nog nooiit.