INHOUD JONKERGOUW
HOME

BRABANTS

AUTEURS
TEKSTEN
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print deze Pagina

SLOOT

 

In mijn lagere schooltijd kon ik me in van alles verdiepen en er geconcentreerd mee bezig zijn. Ik werd ik er dan zo door in beslag genomen, dat ik wegdroomde, en even in een andere wereld vertoefde.

Op een warme zomerdag zat ik in de middagpauze eens aan een slootje naar het water te turen, naar alles wat daar krioelde, of met lange halen over het water scheerde

zoals de schrijvertjes. Vlak daaronder de watertorren. Ze schenen even boven te komen om een luchtbel op te halen, om daarmee dan meteen weer naar de diepte te verdwijnen. Stekeltjes en jonge baars schoten in grote scholen voorbij. Door de wat drabbig groene strook water, wat helderder wordend naar het midden, tuurde ik naar alles wat daar onder zoal leefde. Het kroos lag er als een sprei over het water en de waterpest tierde er welig. Wanneer ik die met mijn handen wat opzij trok, waren daar de posthoornslakken die zich eraan vast hadden gezogen. Vol met donkere stippen en een prachtig oranje buik, kwam er af en toe een salamander slingerend onderuit. De strak blauwe lucht werd weerspiegeld in het water en maakte alles nog helderder. Strijklicht viel over het oeverriet. Muggenlarven hingen als uitroeptekens net onder het wateroppervlak en verdwenen soms al knipscherend naar de bodem. Watervlooien krioelden en dansten in de zon. Soms kwamen er luchtbellen naar boven die wat deeltjes rottend wier en riet lieten opwarrelen waardoor het water even troebel werd. Hoelang ik daar vertoefd heb, weet ik niet. Zo zat ik daar. Op mijn hurken, met de zonnewarmte weldadig en voelbaar op mijn schouders en in mijn nek. Ik voelde die zelfs op mijn oogleden als ik die sloot.

Ik ging helemaal op in die wondere waterwereld. In de warme zon en bezig met alles wat daar beneden was, waardoor ik de tijd en de wereld daarboven, totaal vergat. Ik was alleen maar dr. Totdat ik op de klok van de kerktoren keek. Helaas! Ik kwam, wat me anders nooit gebeurde, te lt op school! Met vertoeven in het paradijs werd daar geen rekening gehouden!