INHOUD DIVERSE AUTEURS
CUBRA HOME
Heemkundig werk op CuBra
Heemkunde Tilburg Pierre van Beek
Heemkunde Tilburg Lambert de Wijs
Heemkunde Tilburg A.J.A.C. van Delft

Deze rubriek wordt geredigeerd door Ben van de Pol

Copyright 2013 van deze digitale presentatie en ontsluiting: Stichting Cultureel Brabant - CuBra & Ben van de Pol

 

Diverse auteurs - Verspreide publicaties

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - zaterdag 19 november 1938

 

 

Bij het eeuwfeest van 't ziekenhuis

 

Welke verbeteringen en uitbreidingen den laatsten tijd werden aangebracht

 

Tilburg's ziekenhuis na Heerlen het grootste van het Zuiden

 

 

In ons historisch overzicht van den groei van het ziekenhuis, dat op Maandag a.s. zijn honderdjarig bestaan viert, hebben wij o.a. ook mededeeling gedaan van een nieuwbouw, waarvan de plechtige inzegening op den feestdag door Mgr. Diepen zal plaatsvinden. Dankzij de welwillendheid van den geneesheer-directeur van het ziekenhuis, den heer dr. F.S.P. van Buchem, waren wij dezer dagen in de gelegenheid den nieuwbouw te bezichtigen. Hierbij bleek ons, dat men niet alleen te doen heeft met den bijbouw van een nieuw paviljoen, maar met 'n heel complex veranderingen, die het geheele ziekenhuis door zijn aangebracht en evenzooveel verbeteringen beteekenen.

Deze uitbreidingen en veranderingen waren niet alleen noodzakelijk door het voortdurend stijgende aantal patiënten dat om opname verzoekt, maar evenzeer door het directe gevolg hiervan: de uitbreiding van het personeel, dat nagenoeg geheel intern is. Dit personeel bestaat momenteel uit niet minder dan 200 man, terwijl het in het oude gasthuis maar 60 man sterk was. Hieronder bevonden zich toen 43 religieuze verpleegsters, doch thans is dit aantal 80.

Een belangrijk deel der noodige uitbreiding werd gevonden door op de bestaande röntgenafdeeling, terwijl het dak werd opgevijzeld, twee verdiepingen bij te bouwen. De eerste verdieping is bestemd voor slaapplaatsen voor de gediplomeerde leekenverpleegsters en religieuze verpleegsters van andere congregaties, welke tijdelijk voor opleiding in het Tilburgsche ziekenhuis vertoeven. Op de tweede verdieping werden de slaapplaatsen voor de dienstboden ingericht en wel zoodanig, dat hoewel met meerdere op een kamer verblijf wordt gehouden, ieder als het ware toch op zichzelf zit, doordat de slaapplaatsen nagenoeg geheel zijn afgesloten. De leekenverplegers kregen een geheel nieuwe recreatiezaal. Op de derde verdieping zijn ten slotte nog 25 slaapkamers bijgemaakt voor de zusters.

Boven de polikliniek zagen de inwonende assistent-geneesheren, die in Tilburg in opleiding tot specialist genieten, voor zich een aardige flat ingericht en ook de administratiegebouwen ondergingen eenige uitbreiding. De eigenlijke polikliniek zelf werd vergroot met wachtonderzoek en behandelruimten.

 

Een nieuw paviljoen

De eigenlijke nieuwbouw bestaat uit een groot paviljoen, dat aan de reeds bestaande werd aangesloten zoodanig dat het indeelingssysteem van het ziekenhuis: patiëntenruimten op het Zuiden en dienst- met nevengebouwen ten Noorden van den grooten verbindingsgang, die van Oost naar West door het heele ziekenhuiscomplex loopt, volkomen intact bleef.

De gelijkvloersche afdeeling van dit nieuwe paviljoen is bestemd voor de verloskundige hulp. Op het meest zuidelijke gedeelte vindt men de kamers voor de patiënten en meer noordelijk de bijbehoorende ruimten zooals daar zijn twee verloskamers, een zaaltje voor de babies en een couveusekamer. De eerste verdieping wordt in beslag genomen door mannelijke patiënten, welke gesepareerd liggen naar de verschillende specialismen; dus longziekten apart, oor-, neus- en keelpatiënten apart, enz. De grootste kamers zijn ingericht voor acht patiënten, doch daarnaast vindt men er voor vier en ook voor één patiënt. Twaalf patiënten op één zaal, zooals in de oudere afdeelingen, komt hier derhalve niet meer voor. Het ziet er alles frisch en vroolijk uit, doch iedere luxe werd vermeden. Het parool doelmatigheid vóór alles, dat vanaf den beginne bij het ziekenhuis heeft voorgezeten, werd ook nu trouw gebleven.

Van andere verbeteringen noemen wij nog den bouw van een gehoorzaal met een bijzonder goede acoustiek, een riante eet- en recreatiezaal voor leekenverpleegsters, uitbreidingen werkplaatsen, plaatsing van koelcellen voor alle afdeelingen afzonderlijk, nieuwe proefdierenstal voor ratten, honden, marmotten, konijnen, schaap en geit, en een nieuw bacteriologisch laboratorium. Bijzondere vermelding verdient ook de moderniseering der röntgenafdeeling. Hier werden nieuwe statieven aangebracht, waardoor deze afdeeling, welke door de zoo snel voortschrijdende techniek al dra veroudert, weer geheel up-to-date mag genoemd worden.

 

Wijzigingen in de barakken

Als een zeer practische verbetering mag ten slotte aangemerkt worden de uitbreiding der barakken, de ruimten voor besmettelijke ziekten. Dit geschiedde niet omdat 't aantal besmettelijke ziekten toeneemt, doch juist omdat dit - in verhouding tot de beschikbare ruimte - klein is. Veel plaats moest derhalve ongebruikt blijven, hetgeen, waar men elders zoo met de ruimte woekeren moest, zeer jammer was. Dit is thans echter veranderd. Door het aanbrengen van een groot ligterras kunnen de barakken voortaan voor meerdere doeleinden dan voorheen gebruikt worden. Zware infectieziekten, zooals roodvonk en diphterie, blijven uit den aard der zaak streng van deze afdeeling gescheiden. Breidt het aantal van deze ziekten zich onrustbarend uit, dan kunnen met enkele eenvoudige middelen de terrassen tot gesloten en streng gescheiden afdeelingen worden omgevormd.

Met dit alles meenen wij, in groote lijnen, de verschillende verbeteringen, die ons getoond werden, te hebben weergegeven. Het totaal aantal bedden waarover thans het ziekenhuis beschikt, bedraagt 350, hetgeen 100 meer is dan toen het gebouw in 1929 in gebruik werd genomen. Hiermede bezit Tilburg het grootste ziekenhuis van Brabant, Zeeland en Limburg, indien men Heerlen tenminste uitzondert. Het aantal patiënten bedroeg in 't jaar 1937 3661 tegenover 3367 in 1936 en 3012 in 1935. Niet oninteressant is het ten slotte te vernemen, dat in het geheele ziekenhuiscomplex een kapitaal van reeds meer dan twee millioen geïnvesteerd zit. Onnodig te zeggen, dat er heel wat komt kijken voor rente en aflossing.