CUBRA

INHOUD LAMBERT G. DE WIJS
HOME 
BRABANTS
TEKSTEN
AUTEURS

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 14 april 1927

 

 

Van 'n Paaschvee-tentoonstelling en Tilburgsche Folklore

 

'n Pittig voorjaarszonnetje bracht blijde en vroolijke stemming op de terreinen in de Enschotse straat. 'n Kil windje, alleen iets in graden stijgend door de stugge zonnestralen, beroerde de bladerlooze takken, striemde lange en verblindend witte jassen der abattoir-ambtenaren, golfde de blauwe mantels der veekooplui en streek langs het jong opschietende gras. Vanuit de ruime lokalen van het slachthuis klonk hol het ratelend geluid der kettings van de hijsch- en vervoerwerktuigen.

'n Mengelmoes van boeren, boerinnen, burgers en burgeressen uit Hilvarenbeek, Diessen, Esbeek en verder mooie dorpen uit Tilburg's landelijke omgeving bewoog zich over de tentoonstellingsterreinen. De slagers monsterden met kennersblikken. Naast landelijken eenvoud, als contrast, niet schel doch ineenvloeiend tot volmaakte harmonie, 't deftige zwart van Burgemeester en wethouders; als trait-d'union de wandelcostumen van alles wat de laatste weken op politiek terrein op den voorgrond treedt, oud en nieuwe provinciale Statenleden, oude gemeenteraadsleden en dito in spé. Tot slot groote belangstelling van het Tilburgsche publiek van alle rangen en standen. Zulk een belangstelling zagen wij de vorige maal niet. Toen waren het meerendeels nieuwsgierigen, aangetrokken door geheimzinnigheid van het nieuwe. Nu publiek dat er werkelijk belang in stelt en dat aan de Paaschvee-tentoonstelling en aan de Tilburgsche Veemarkt succes kan brengen.

De zon hield zich goed, de lentedag deed naast de schitterende inzendingen de tentoonstelling slagen. De bezoekers waren tevreden, de buitenlui hadden in Tilburg naast een zakelijke ook een prettigen ontspanningsdag genoten. 's Avonds en des anderendaags werden langs de straten de nieuwsgierige blikken bevredigd. Ieder slager toonde zijn prijsbekroonde beesten, versierd met lintjes en strikken.

 

Heden - Donderdagavond - een oud Tilburgsch gebruik, Tilburgsche Folklore. De slagers toonen in hunne feestelijk versierde winkels de originaliteit van hunne vinding, van de voortreffelijkheid van het vleesch, dat hunne beesten produceerden en dat door hen op zoo vakkundige wijze wordt uitgesneden. Wij kunnen slechts wenschen en hopen, dat het hedenavond mooi wandelweer zal zijn en dat ieder dit Tilburgsch gebruik in eere zal houden. Een volk, dat zijn oude gebruiken eert, eert zich zelf.

 

GERARD VAN LEYBORGH

 

 

P.S. "Tilburg Vooruit" steunt gaarne wedstrijden, zou het hier niet eens een prijsvraag kunnen uitschrijven.