De gekapte beuk van de Hondsberg

Misschien denkt u bij uw eigen wel eens, wat is die van Meegeren toch maniakaal bezig met zijn bomen. Blijft hij aan de gang? Zijn die bomen nou nooit op in Brabant? 

Nou nee eigenlijk. Ik zal het u nog sterker vertellen. Er is nog een flinke voorraad hier aanwezig op mijn pc van gemaakte boomportretten en nog steeds zijn er een hele berg bomentips van lezers niet bekeken door mij. Dus laat mij maar m'n gang gaan. Die voorraad bomen die nog niet vertoond zijn op CuBra vormen een heel bos op mijn pc en daardoor gebeurt het wel eens dat ik er gewoon een vergeet. In het geval van deze week is het zelfs zo dat de boom allang gekapt is voor hij vertoond is. Op 6 februari 2004 bezocht ik de Hondsberg in Oisterwijk. Een boomwalhalla. Ik kwam eigenlijk voor de 10 discipelen, een beukencirkel, die ik beschreven heb op 10 april 2004.
Maar al struinend over het landgoed Hondsberg trof ik ook een rij beuken. Mooie oude beuken en vooral de laatste beuk in de rij viel mij het meeste op. Het is gewoon een prachtige beuk, maar door zijn standplaats net aan de rand van een helling naar de vijver, gaf hij zijn wortels voor een deel zeer fraai bloot. Ik mocht net iets meer van de beuk zien dan voor mensenogen bestemd is. En dat maakt een boom nou net zo mooi. Die zoekende, in de grond grijpende wortels.
Voor het boek 'Bijzondere Bomen in Nederland' dat halverwege volgende maand het levenslicht zal zien, bezocht ik de Hondsberg opnieuw op 11 oktober 2008 om de 10 discipelen opnieuw te fotograferen. De beuk met zijn fraaie wortels bleek gekapt te zijn.
Waarom dan toch in deze rubriek? Om er weer eens op te wijzen dat we zuinig moeten zijn op onze oude (en jonge) bomen. In dit geval kan ik het niet beoordelen maar hoe vaak worden bomen als deze niet veel te snel gekapt? Kijk voor een voorbeeld hiervan bij de onlangs gekapte beuk in Breda. Onnodig, had nog jaren kunnen staan! En zonder jonge bomen, hebben we later geen oude bomen.