Brabants Licht

Paardenmarkt in Hedel

Toine van Berkel

 

(7-11-2017)

 

De Tilburgse fotojournalist Toine van Berkel bezocht op 6 november voor de eerste keer de befaamde paardenmarkt van Hedel. Hij selecteerde een aantal foto's en schreef er een begeleidende tekst bij.

Veel paarden, stokken en sigaren in Hedel

En keer per jaar is het razend druk in Hedel, en wel tijdens de traditionele paardenmarkt. Vele honderden vierbenigen verwisselen er van eigenaar, uiteraard na het nodige handjeklap. Waren het vroeger vooral werkpaarden die in het Gelderse Hedel (net geen Brabant meer) werden verkocht, tegenwoordig zijn het vooral luxepaarden en ponys.
Wie, zoals de Tilburgse fotojournalist Toine van Berkel, voor het eerst de Hedelse paardenmarkt bezoekt, valt vooral het groot aantal mannen op. Uiteraard zijn ook de typische paardenmeisjes present, maar het zijn toch vooral oudere mannen, veelal met sigaar in de mond en de stok in de hand, die in het oog springen.
De fotogenieke paardenmarkt in Hedel wordt jaarlijks elke eerste maandag na 1 november gehouden en is een van de grootste in zijn soort in Europa. Het evenement, dat officieel sinds 1719 bestaat, heeft er tegenwoordig een flink aantal extra attracties bij. Zo is er een kermis en een uitgebreide warenmarkt.
En vanzelfsprekend worden daar niet alleen paardenhoofdstellen verkocht, maar bijvoorbeeld ook sigaren, de favoriete rookwaar van menig paardenhandelaar. De combinatie van paardenmarkt, kermis en braderie is uniek en trok ook op 6 november 2017 weer naar schatting 30.000 bezoekers naar Hedel. Daaronder ook flink wat Belgen en Duitsers.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JE