CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld

Elke week op zondag een nieuwe aflevering

Theresia van Lisieux (2)

 

Theresia werd heilig verklaard in 1925. Ook uit dat jaar had mijn moeder een prentje in haar kerkboek en ook nu weer met een minuscuul lapje stof dat in contact is geweest met de heilige. Voor haar was dat een kostbaar bezit. Het prentje vertoont ouderdomsvlekken, maar dat maakt het alleen maar authentieker.

Opvallend detail: In het gebed op de achterzijde wordt de heilige heel vertrouwelijk toegesproken als Heilig "Treesje", wat duidt op een grote populariteit, met name ook in Tilburg. Er kwam zelfs vrij snel een nieuwe parochiekerk in Tilburg die aan haar gewijd werd. Die staat er nog steeds, maar er zijn nu appartementen in gemaakt.

 

Het laatste prentje bij deze aflevering is eveneens uit het kerkboek van mijn moeder, hoewel ik geen idee heb hoe ze eraan gekomen is. Je ziet er Theresia van Lisieux op met de attributen waarmee ze gewoonlijk wordt afgebeeld. Met name de rozen vallen op. De taal is waarschijnlijk Servo-Kroatisch. En Sveta Terezija zal wel Heilige Theresia betekenen.

 

Haar feestdag is op 1 oktober en op die datum is de basiliek die in Lisieux gebouwd is om haar te eren nog voller dan op andere dagen. De stad ontvangt jaarljks duizenden pelgrims dus zijn de Lisieuxers om economische redenen waarschijnlijk extra blij met hun eigen heilige.

 

Ten slotte:

Niet alleen mijn moeder was getroffen door het leven van Theresia, ook Cubra-redacteur Ed Schilders heeft een zwak voor deze heilige. Jarenlang heeft hij een groot beeld van haar op zijn balkon een plaatsje gegeven. Dat schreef hij tenminste in zijn Cubra-column van 15 december 2005. En in andere stukken van zijn hand speelt de kleine Theresia ook een rol b.v. in zijn uitgebreide verhandeling (ook op CuBra) over Intacte heiligen.