CuBra
Inhoud Devotie- prenten
Inhoud De Croon
Home
Speciale bijdragen
Rijk rooms leven

CuBra rubriek van Gerard de Croon

U kunt reageren

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Gerard de Croon

Devotieprentjes in woord en beeld - 34

Elke week een aflevering

De koningin van de rozenkrans - deel 1

 

Dit prentje heeft me wel wat speurwerk gekost. Het onderschrift verwijst naar Maria, de koningin van de heiligste rozenkrans. Dat is duidelijk. Ook het kind is gemakkelijk thuis te brengen, maar wie zijn die andere twee?

Er zijn geen jaartallen op de afbeelding te vinden en het is niet goed te zien wat Maria en haar kind aan het doen zijn. Bij nauwkeurige bestudering zie je dat Maria een rozenkrans uit haar linkerhand laat glijden in de rechterhand van de knielende vrouw rechts. Het kind doet op een speelse manier hetzelfde, maar dan bij de knielende man links.

Ik moest dus vooral beginnen met de zoektocht naar de rozenkrans. Ik ontdekte dat Paus Pius V 7 oktober als datum voor het feest van de rozenkrans heeft vastgelegd. Voor de eerste keer vierde men dat feest op 7 oktober 1572. Dat was precies een jaar na de zeeslag bij Lepanto waar christelijke troepen de Turkse Osmanen versloegen. Die overwinning was te danken aan het bidden van de rozenkrans door zowel de strijders als de leden van het thuisfront. Dat was althans de mening van Pius V.

Toen ik dit ontdekte, kreeg mijn puzzeltocht ineens een persoonlijk trekje. Ik ben namelijk in 2002 bij een rondreis door Griekenland in Lepanto geweest. Alleen heet het nu niet Lepanto, maar Nafpaktos. Het is een stadje in Griekenland aan de noordzijde van de Golf van Korinthe gelegen tegenover de veel bekendere oude havenstad Patra(s) op de Pelopponesos. Ik heb er een Grieks-orthodoxe kerk bezocht en ouzo gedronken op het marktplein. Dat plein ligt aan een razenddrukke straat zodat het niet een echt genoegen was om daar te zitten. Bij een rondwandeling door het stadje heb ik niets gezien dat aan de bekende zeeslag herinnert.

De zeeslag heeft overigens een geweldige impact gehad op het Europa van de 16e eeuw.

Pius V legde niet alleen 7 oktober vast als feestdag voor de rozenkrans, hij bestempelde de hele maand oktober als rozenkransmaand. En dat is ze nog steeds, al zullen schooljongens van nu ’s avonds niet meer naar het oktoberlof in de kerk gaan, zoals wij dat deden in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Dat deden we eerlijk gezegd overigens vooral omdat we dan in de andere zijbeuk van de kerk de meisjes konden zien en vooral ook horen. Ze zongen bekende Marialiedjes als O, reinste der schepselen , God groet u zuivere bloeme en vooral Sterre der Zee, met stemmetjes die jongenslijven onrustig maakten.

 

Het prentje is een voorstelling van een visioen dat de mannelijke figuur kreeg toen hij uit de handen van Maria de rozenkrans kreeg uitgereikt. Dat beweren althans zijn volgelingen.

Ik ga mijn best doen om in de volgende twee afleveringen van devotieprentjes de nog openstaande vragen te beantwoorden met betrekking tot dit prentje:

- Wie krijgen hier een rozenkrans uitgereikt door de maagd en haar zoon?

- Wat betekenen de sterretjes rondom het hoofd van Maria en Jezus ?

Bronnen: De heiligen, Amsterdam 2002/ Hall’s Iconografisch handboek, Leiden 2003/ Wikipedia Internet Encyclopedie