INHOUD ZUINIGHEID
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL


Print Pagina

Zuinigheid van vroeger - Reacties
Stuur ons uw verhaal over zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl

Koos Manders

Een recept van Koos Manders ...?
net even anders ...!

Balkenbrij

Het ECHTE, ENIGE recept voor het maken van balkenbrij bestaat niet. Er schijnen
tientallen, meestal streekgebonden, variaties te bestaan: met bloed/zonder bloed, met/zonder rozijnen. Bovendien heeft bijna elke slager, die balkenbrij maakt, een eigen samenstelling van kruiden voor het 'rommelkruid'.
Trouwens, rommelkruid en boekweitmeel is verkrijgbaar bij o.a. Reformzaken en de grotere supermarkten.


En van de vele recepten:

500 g vlees, zoals stukjes lever, hart, mager spek, een varkensniertje, alles door elkaar

100 g spekblokjes (vet)

200 g boekweitmeel

5 g rommelkruid

peper en zout

iets nootmuskaat

1 liter water

Het vlees wordt door en door gaar gekookt; het moet uit elkaar vallen. De spekblokjes kookt u apart in een half uurtje gaar.
Haal het vlees uit de pan en maal het fijn of prak het helemaal los. Daarna gaat het vlees terug in de bouillon en daar doet u ook het boekweitmeel bij. Plus zout en de kruiden.
Kook de massa zachtjes gedurende 10 minuten en roer er veelvuldig in. Doe op het laatst de spekblokjes erbij.
Nu kan het vuur uit. Laat de massa iets afkoelen en spoel ondertussen kommen
of een stenen schaal om met koud water. Vul ze en laat de balkenbrij helemaal koud worden. Ze wordt stijf en u kunt er nu plakken van snijden.
Om en om bruin bakken.