HOME
AUTEURS

TEKSTEN

INTERVIEWS
BRABANTS
SPECIAAL

Lainy Ketelaars © 2000

Laynie Ketelaars: Always the Stranger
Deel III van 'Dubbel vreemdeling'
Vertaling: Ed Dalderop

NAAR DE INLEIDING

NAAR DE ENGELSE TEKST

Altijd de vreemde

Het teruglezen van de eerste twee deeltjes van mijn tekst "dubbel vreemdeling", maakte veel herinneringen bij me wakker.

Maar de pijn van datgene waarover ik schreef in het tweede deel is nu verdwenen: en dit is mijn laatste hoofdstuk.

Gladstone, 1 april 1976.

Rood stof, blauwe luchten en zon, zon zonder eind.

We waren juist in Sydney aangekomen

waar wij…..

Maar nee : dit verhaal gaat over mij.

Niet over mijn man, van wie ik een paar jaar geleden gescheiden ben, en ook niet over mijn dochters, die gewoon en met plezier zélf hun zaken wel regelen.

Mijn leven is van mij. Egocentrisch, zou je kunnen zeggen, en in zekere zin is dat zo.

Dat wil zeggen: ik heb de afgelopen 68 jaar geleefd voor de toekomst, en voor mij is die toekomst nu gekomen. Ik ben blij dat ik leef, NU.

Met ouder worden is niks mis, waar maak ik me druk over, ik ben daar al mee bezig vanaf mijn geboorte.

Niet zoals de meisjes uit de TV-reclames.

"Weiger ouder te worden!" yellen die naar de camera. Arme zieltjes! Ouder en rijpoer worden zijn zaken die bij het leven horen.

Neem oude port en belegen kaas, en je proeft Smaak.

Het genoeglijke van oud worden is het weten dat je dat gehaald hebt. Je hoeft je niet meer bezorgd te maken over wat de goeroes van Hoe Het Hoort je voorschrijven. Wat je aan moet trekken, of hoe je je moet gedragen om erbij te horen.

Het kan mij helemaal niet meer schelen wat ze van me zeggen of denken. Als ik wil kan ik me kleden in ’t paars, en een rode hoed dragen. Ik kan gaan touwtje springen als mijn artritis dat tenminste toelaat. Ik kan madeliefjes plukken of ruiken aan de rozen, als ik erbij kan. Ik ben een ouwe tante nu, die hopelijk een paar wijze dingen te vertellen heeft, zelfs als niemand luistert.

Voor de nieuwe generatie ben ik niet verantwoordelijk, en daar ben ik blij om.

De tijd zal daar wel voor zorgen, volgens mij.

Ik geloof sterk in de kracht van de natuur en de evolutie. Dat is nu mijn godsdienst geworden.

Ik geloof ook in de kracht van vrouwen.

Als vrouwen de wereld regeerden zouden we misschien niet zoveel oorlogen hebben.

Gezegend dus de dag waarop ik mij afgekeerd heb van de katholieke kerk, die jongensclub bij uitstek. Ik heb er een vrijheid door gevonden die ik nooit voor mogelijk had gehouden; nog groter dan toen ik mijn man verliet.

Ik heb de spiegel stukgestoten, die ze mij zovele jaren hebben voorgehouden, en die tegen me zei: Dit is zoals wij je zien, dit is wie je bent.

Maar dat waren illusies en leugens, niets dan leugens.

Ik ben nu de persoon die ik wilde zijn. Nu wil ik op de tafels dansen, mijn benen mogen gezien worden, al voldoet mijn gezicht niet aan de vereisten. Ik zou willen vliegen maar mijn vleugels willen niet gaan groeien. En KLM en Quantas zijn echt te duur voor al dat vliegen.

Toch ben ik geen Aardige Oude Dame, verre van daar. Er is een dadendrang in me die ik niet wil afremmen, want er valt nog zoveel te bereiken voor vrouwen. Als ik rondkijk zie ik wat er allemaal nog moet gebeuren, hoeveel behoeften nog op vervulling wachten. Zolang ik nog zo ‘levend’ ben, wil ik die energie delen met mijn zusters.

Maar het mooiste van een Vreemde te zijn is dat het mij niets meer doet, wanneer ze zeggen dat ik me niet hou aan de Regels!


Lainy Ketelaars (Popovic).
24 Kooringal dr. Jindalee. 4074


TERUG NAAR BEGIN TEKST - BACK TO TOP OF PAGE