INHOUD BAS JONGENELEN
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO

 

 

 


Bas Jongenelen  

 

 

 _________________________________________

Een van de houtsneden uit Jan van Beverley. De heilige kluizenaar Jan van Beverley verkracht zijn zus en vermoordt haar in een dronken bui____________

 

Samenvatting van De historie van Jan van Beverley:

Jan, de zoon van de graaf van Beverley, besluit een kluizenaar te worden. Hij gaat wonen in het bos, af en toe bezoekt zijn zus Colette hem. De duivel wil hem te grazen nemen en komt in de gedaante van een engel zogenaamd met een opdracht van God als straf voor Jans hoogmoed, dat hij zichzelf zo verschrikkelijk vroom vindt. Jan moet kiezen uit drie zonden: dronkenschap, verkrachting of moord. Jan besluit tot dronkenschap en vraagt Colette of zij een fles wijn voor hem wil meebrengen. De fles is snel geleegd en Jan ontdekt dat dat van de ene zonde de andere komt. Hij verkracht Colette, en in één moeite door vermoordt en begraaft hij haar.

            Als Jan wakker wordt, beseft hij wat hij gedaan heeft. Er is maar één mens op aarde die hem raad kan geven: de paus. De paus weet echter ook niet wat hij met dit geval aan moet. Hij geeft Jan het advies om naar Engeland te gaan en daar, in het graafschap Beverley, de plaatselijke kluizenaar te gehoorzamen, want de paus weet niet dat dit Jan zelf is.

            Jan moet dus doen wat Jan hem opdraagt: ‘Ik zal me op handen en voeten verplaatsen en alleen maar gras eten, totdat ik van een pasgeboren kind hoor dat God me vergeven heeft.’

            Jaren later, de oorspronkelijke graaf is gestorven, krijgt de graaf van Beverley een kind en om dat te vieren wordt er een jachtpartij georganiseerd. Men vangt een vreemd dier. Het dier is mak en laat zich makkelijk meevoeren naar het hof. Daar betoogt het pasgeboren zoontje van de graaf dat Jan genoeg boete gedaan heeft, God heeft zijn zonden vergeven. Men haalt de bisschop van Canterbury erbij om het vervolg in goede banen te leiden. Jan gaat naar het graf van Colette. Colette wordt opgegraven en zij blijkt levend en wel te zijn. Gedurende zeven jaar was zij vermaakt door engelen.