INHOUD 
MIJN BRIL
INHOUD HANS MANDERS
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genieten

De meeste mensen hebben talent voor het hebben van voorpret. We kunnen ons ontzettend op iets verheugen. Zo kijk ik ernaar uit over een aantal dagen weer naar Rome te mogen vertrekken. Al ben ik al een keer of vijftien geweest, opnieuw geniet ik vooraf volop van het wandelen door de straten en over de pleinen van deze prachtige stad. We moeten er alleen voor waken dat de voorpret niet te groot wordt, want dan kan dat waar we ons op verheugen wel eens tegenvallen.

Waar we over het algemeen ook best goed in zijn, is nagenieten. Iets wat leuk is geweest, koesteren we in de warmte van ons geheugen. We zuigen erop, we herkauwen het, we dromen erbij weg. Kortom: we beleven napret. Ook hier zit een risico aan, namelijk dat we al nagenietend het leuke gaan overdrijven. Het koesterende geheugen maakt het leuke nog leuker dan het in feite al was. Zo leuk als we er tegen anderen over vertellen, was het nou ook weer niet.

Waar we het minst goed in zijn, is genieten op het moment zelf. Wat voor voornemens we ook maken, ons volledig en onbekommerd overgeven aan de schoonheid van het hier en nu blijkt iedere keer toch weer moeilijk. Het feit dat het het heden is waarvan genoten kan worden en niet de toekomst of het verleden, staat het optimale genieten in de weg. Desalniettemin heb ik afgelopen weekend geprobeerd met volle teugen van het heden te genieten. Op het moment dat ik dit schrijf, is het al verleden geworden en is het proces van koesteren en overdrijven al begonnen. Maar ik overdrijf niet als ik zeg dat ik bewuster dan normaal van het mooie weekend genoten heb.

Met mijn oude ganggenoten uit de studententijd en hun partners waren we voor onze jaarlijkse reünie in het vakantiehuis van mijn vrouw en mij in de Ardennen. De meesten van hen waren daar voor het eerst. Ze overlaadden ons met complimenten over de locatie en over de gastvrijheid waarmee we hen ontvingen. Daar kwam bij dat de weergoden hun uiterste best deden de herinnering aan een matige zomer weg te branden. De hele tijd was de lucht strakblauw. Toen ze nog maar net gearriveerd waren, zaten we al met zijn twaalven onder onze veranda te genieten van Belgische en Limburgse vlaaien. Dat bleek een opmaat voor de rest van het weekend, waarin de zon alles wat we ondernamen met gulle stralen overgoot.    

Een van de bezigheden was de beklimming per fiets van de Col du Rosier, een berg uit het parcours van Luik-Bastenaken-Luik, die vlak bij ons huisje begint. Vier van de mannen durfden zich hieraan te wagen, de anderen hadden last van rug of gebrek aan conditie. Lange tijd zag het er naar uit dat niet zou lukken waar ik in het voorpretstadium mijn zinnen op had gezet. Maar in de laatste kilometer wist ik een achterstand van zo’n tweehonderd meter op koploper Jos goed te maken. Zonder dat hij er erg in had, reed ik hem, schaamteloos gebruik makend van voorkennis, voorbij en sprintte naar de overwinning. Dat ik bij andere beklimmingen die middag deze stunt niet kon herhalen, kon mijn pret nauwelijks drukken.

Het was een geweldige reünie, waarbij we weer nader tot elkaar gekomen zijn. Bovendien had het weekend voor ons nog een toetje in petto. Op het kasteel in Heeswijk, het mooiste kasteel in Brabant, waren mijn vrouw, mijn kinderen en ik zondagmiddag uitgenodigd voor het vijfentwintigjarig arbeidsjubileum van een goede vriend. Het was een fantastisch feest met als absolute hoogtepunt een optreden van All The Way Music, een artiestenbureau voor muzikanten en zangers met een handicap, waarbij de rillingen over onze rug liepen. Wat kan het leven soms mooi zijn!