INHOUD 
MIJN BRIL
INHOUD HANS MANDERS
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina

 

 

160

Goed, de loting is geweest, de bespiegelingen kunnen beginnen. Hoeveel woorden zullen er tot maandag 9 juni gewijd worden aan de kansen van onze jongens? Als ik voor ieder woord één eurocent in rekening mocht brengen, zou ik al ruim voor het EK multimiljonair zijn. Het zullen allemaal nutteloze woorden zijn. Pas vanaf 20.45 uur, als niet meer alleen de monden maar vooral de benen spreken, zullen we weten hoeveel kans Oranje werkelijk heeft tegen Italië, Frankrijk en Roemenië. Tot die tijd gaat poule C door het leven als ‘groep des doods’. Dit is de clichébenaming voor de zwaarste poule bij zo’n kampioenschap.

Ik houd van voetbal. Ik zal op 9 juni om 20.45 uur op het puntje van mijn stoel zitten. Mogelijk zal ik met mijn kinderen de tv-kamer een oranje uitdossing geven. Maar veel eerder dan 20.44 uur zal ik de televisie niet aanzetten. Ik kan er niet naar luisteren, naar al die bespiegelingen over het mogelijke verloop van iets wat nog moet beginnen. We kunnen als mens niet in de toekomst kijken en dat zullen we gelukkig nooit kunnen ook. Zelfs niet als we Cruijff of Johan Derksen heten (wat een verschrikkelijke man is dat). Maar helaas kunnen we ons bij deze menselijke tekortkoming niet neerleggen en bespiegelen we er lustig op los.

‘Groep des doods’. Ik vind het overigens wel een mooie benaming. Het is een beetje een metafoor voor het leven zelf. Met dit verschil dat we er met z’n allen inzitten, terwijl bij het voetbal slechts vier van de zestien ploegen er deel van mogen uitmaken. Ik zelf heb het in die ‘groep des doods’ tot dusver altijd wel naar mijn zin gehad. En ik ben er heilig van overtuigd dat dat juist komt omdat het een ‘groep des doods’ is. Als het een ‘groep des levens’ was, zou ik waarschijnlijk veel minder genieten van wat ik onderweg zoal tegenkom. Dan zou ik het allemaal gewoon gaan vinden en saai, want meer van hetzelfde.

Het is mede dankzij onze beperkte houdbaarheid dat ik enthousiast kan worden en geestdriftig. Voor van alles en nog wat. Sinds een paar dagen ben ik bijvoorbeeld enthousiast over een nieuwe dichtvorm, de 160. Voor mensen die hier nog nooit van gehoord hebben, zal ik het uitleggen. Enige weken geleden kreeg ik een nieuwe gedichtenbundel toegestuurd. Deze heet ‘160 tekens (inclusief wit)’ en is geschreven door Sofie Cerutti. Degenen die vaker sms’en, weten dat je in een sms-bericht maximaal 160 tekens mag gebruiken, inclusief leestekens en spaties. Deze beperking heeft in mevrouw Cerutti de dichteres doen ontwaken. De 160 is een door haar ‘uitgevonden’ vormvaste dichtvorm, die precies in een sms’je past.

Bij de bundel hoort ook een cd-rom met lesmateriaal voor de middelbare school en eveneens een website (www.precies160.nl ). Bij het bekijken en lezen werd ik steeds enthousiaster en uiteraard ontwaakte ook in mij de altijd sluimerende dichter. Het duurde niet heel lang of ik had mijn eerste 160 gecomponeerd. Na enige aarzeling heb ik hem opgestuurd naar Sofie’s website. Het is dat 160’jes geen titel hebben, anders had ik mijn eersteling misschien wel ‘Groep des doods’ genoemd. Hier komt-ie:

 

Probeer het geluid

buiten te sluiten,

het geluid van het groeien.

Snuif de geur op,

de geur van de droom.

Spring horende doof

over de valkuil

van tijdelijkheid.