INHOUD 
MIJN BRIL
INHOUD HANS MANDERS
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina

 

 

Paradox

‘Het gaat goed met de kerk, want zij lijdt.” Deze woorden sprak aartsbisschop Simonis in de preek bij gelegenheid van zijn afscheid. Hij had deze woorden overigens niet zelf bedacht, maar geleend van paus Paulus VI. Kennelijk leed de kerk tijdens zijn pontificaat, dat duurde van 1963 tot 1978, ook al.

Het is een merkwaardige paradoxale zin. Dat de kerk lijdt, is een uitspraak die je met feiten kunt staven. Het geldt in ieder geval voor de Nederlandse kerkprovincie. Gedurende Simonis’ ambtstermijn is het aantal praktiserende katholieken dramatisch gedaald. Als hij als een directeur van een bedrijf, een rector van een school, of een voetbaltrainer zou worden afgerekend op de cijfers, zou hij al honderd keer ontslagen zijn. En dan zou hem bij zijn afscheid zeker geen hoge onderscheiding zijn opgespeld. Maar voor aartsbisschoppen gelden andere criteria, zeker voor een Nederlandse aartsbisschop ten tijde van de grote secularisering (volgens Simonis ‘ontgoddelijking’) van de maatschappij. Die wordt, ondanks het schrikbarende verlies aan klandizie, toch geroemd vanwege zijn talloze verdiensten voor de kerk en kan bij zijn zelfgekozen afscheid wegkomen met bovengenoemde uitspraak en met de voorspelling van een kerkelijk reveil.

Ik vraag me af in hoeverre deze paradox ook zeggingskracht heeft als je het onderwerp verandert. Bijvoorbeeld: “Het gaat goed met de mensheid, want zij lijdt.” Hoeveel lijden is er nodig om zo’n uitspraak te kunnen onderschrijven? En over welk deel van de mensheid hebben we het dan? Wat mij betreft zijn dat te moeilijke vragen, waarop ik met 48 jaar levenservaring in ieder geval geen antwoord paraat heb.

Laat me de zin dan toepassen op een ander, veel aardser onderwerp: voetbal. Meer in het bijzonder PSV. “Het gaat goed met Jan Wouters, want hij lijdt” (na de ontnuchterende nederlaag van afgelopen weekend tegen Roda). Of de paradox in deze situatie overeind blijft, is zeer de vraag. Maar als PSV zich bij het verschijnen van deze column alsnog geplaatst blijkt te hebben voor de tweede ronde van de Champions League, is het lijden van de interim-coach tegen wil en dank in ieder geval niet voor niets geweest. 

Voor mijzelf is de uitspraak in ieder geval niet waar. Laat ik voorop stellen dat ik, als in luxe levende westerling met veel voorspoed in liefde en gezondheid, amper weet wat lijden is. Maar als ik een klein beetje lijden ervaar, zoals de afgelopen dagen het geval was, gaat het even niet bepaald goed met me. Ik wil er niet te zeer over uitweiden, maar ik had een rotweekend. Dat had vooral te maken met een door mij geschreven column in een plaatselijk blad. Een wat spottend bedoelde passage daaruit is door een aantal lezers nogal letterlijk toegepast op de eigen situatie en ze hebben nogal gepikeerd gereageerd. In hun situatie, die ik bij het schrijven van de column niet kende, is zeker sprake van lijden en het ging hen allesbehalve goed. Gelukkig gaat het inmiddels veel beter met hen, aangezien hun lijden voorbij lijkt.