INHOUD 
MIJN BRIL
INHOUD HANS MANDERS
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina


 

 

 

 

 

 

Voetstuk

Afgelopen vrijdag heb ik een nieuwe ervaring opgedaan: ik heb een wereldkampioen gekust. Drie kussen heb ik haar gegeven en vervolgens een mooie bos bloemen overhandigd. Ze was er wat verlegen onder, zoals ze de hele ceremonie wat verlegen lachend over zich liet komen. Ze is dan ook pas zestien jaar en dus veel te jong om al blasé te zijn.

De wereldkampioene is kwestie was samen met haar partner de beste bij de vrouwen bij de wereldkampioenschappen zeilen in de 29-klasse. Deze kampioenschappen vonden plaats in Australië. Ze zit in 5 gymnasium op de school waar ik werk en namens die school mocht ik haar tijdens een door medeleerlingen georganiseerde huldiging toespreken. Uiteraard zei ik dat we er allemaal erg trots op waren haar in ons midden te hebben. Ook zei ik dat ik nog nooit eerder een wereldkampioen van zo dichtbij in levenden lijve gezien had, laat staan dat ik in de gelegenheid was geweest er een te zoenen. Derhalve wilde ik van deze onverwachte gelegenheid gebruik maken. Even later vroeg ik haar of ze ook Olympische aspiraties had. Ze gaf aan daar voorlopig nog niet aan toe te zijn. Een reden daarvoor was dat de 29-klasse nog niet Olympisch is. Maar een belangrijkere reden was, zo zei ze, dat ze niet nog meer tijd in haar sport wil steken dan ze nu al doet.  

Als ik haar zou mogen adviseren, zou ik een eventuele Olympische droom een droom laten blijven. Ik kijk graag naar de Olympische spelen en bewonder de prestaties van topsporters, maar ik vraag me af of je uiteindelijk gelukkig wordt van de heldenstatus die het vervullen van deze droom je kan opleveren. Of het de opoffering die je je moet getroosten waard is.

De ochtend na de zoenen las ik in de krant het artikel over de veroordeling van drievoudig Olympisch kampioene Marion Jones. Maar vooral bestudeerde ik de foto die vlak na de veroordeling van haar gemaakt is. De blik van verslagenheid, de spijt en het intense verdriet in de donkere ogen, de mengeling van verbetenheid en berusting in de stand van de mond, je kunt niet anders dan diep medelijden met haar krijgen als je deze foto ziet. In 2000 stond ze op een enorm voetstuk. Drie keer mocht ze de hoogste tree van het podium beklimmen. Drie keer klonk voor haar de nationale hymne en werd ze door miljoenen landgenoten en anderen bewonderd en bejubeld. Sindsdien is de vrije val van dat voetstuk begonnen, die nu uitgemond is in zes maanden gevangenisstraf. Natuurlijk is het voor een belangrijk deel haar eigen schuld dat ze van haar voetstuk gedonderd is. Maar ze is vooral ook bezweken is onder de druk die de buitenwereld haar heeft opgelegd.

Misschien moet je het als mens sowieso niet ambiëren dat men je op een voetstuk plaatst. Een land- en rasgenoot van Marion Jones is de laatste weken hard bezig zo’n voetstuk te beklimmen. Ik doel uiteraard op de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama. Ook op mij komt hij over als een sympathieke, gedreven, integere man. Een man met een droom. Toch zou ik ook hem willen adviseren het bij die droom te laten. Anders zal hij beslist vroeg of laat hardhandig van z’n voetstuk vallen. Er zijn er nu al genoeg die hem een duw willen geven.