INHOUD 
MIJN BRIL
INHOUD HANS MANDERS
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
KUNST
FOTOGRAFIE
AUDIO

Print Pagina


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Engel

Een van de vele kerken in Rome is de San Luigi dei Francesi. Het is, zoals de naam al zegt, de nationale kerk van de Fransen in Rome, zoals de Nederlanders vlakbij de St. Pieter de kerk van de Friezen hebben. Het zijn beide gebouwen waar de meeste toeristen aan voorbij lopen. Bij de Friese kerk komt dat omdat hij nogal verstopt ligt en zelden open is. In het geval van de San Luigi komt het omdat ze onderweg zijn naar de Piazza Navona en zich op weg naar dit mooiste plein van Rome niet willen laten afleiden door weer zo’n kerk met een barokgevel. Daar zijn er immers veel te veel van in Rome, althans in de ogen van de meeste toeristen.

Ikzelf heb de kerk ook pas ontdekt toen ik de vierde of vijfde keer in Rome kwam. Sindsdien ga ik er iedere keer even binnen. In de afgelopen meivakantie ben ik er zelfs tweemaal geweest. De eerste keer was om mijn gezinsleden de prachtige schilderijen te laten zien die in de vijfde kapel links hangen. Het betreft hier drie werken van Michelangelo Merisi, die beter bekend is onder de naam Caravaggio. Ze vertellen gezamenlijk een soort verhaal over de apostel en evangelist Mattheus. Een heet ‘De roeping van Mattheus’. Daarop valt het typische Caravaggiaanse licht op de latere heilige, die tijdens het uitoefenen van zijn oorspronkelijke beroep, belastinginner, nogal verbaasd met de vinger naar zichzelf wijst, als Jezus hem oproept hem te volgen. Het schilderij daartegenover is getiteld ‘De marteldood van Mattheus’, waarop dit gegeven op z’n Caravaggio’s nogal ondubbelzinnig is weergegeven.

Het schilderij in het midden, het altaarstuk, is de reden dat ik een paar dagen later nogmaals de San Luigi binnen ben gelopen. Ik had immers besloten daar nu eindelijk eens een poster van dit schilderij te kopen om het thuis in mijn werkkamer op te kunnen hangen. Het heet ‘Mattheus en de engel’ en het is de belangrijkste reden waarom ik de kerk iedere keer weer binnenga. De prachtige oranje mantel van de heilige, zijn bebaarde, gegroefde gezicht, de aderen op zijn handen, zijn vieze voeten, ze leiden er allemaal toe dat ik me steeds weer aan het schilderij vergaap.   

Maar het is vooral de engel die boven Mattheus hangt die me in vervoering brengt. Hierdoor wordt inspiratie op zo’n weergaloze manier weergegeven dat de tranen me in de ogen dreigen te schieten. Je ziet hoe Mattheus met een mengeling van verbazing en opperste concentratie naar deze engel luistert en met zijn schrijfhand het ingefluisterde noteert.

Ik ben maar een schrijvertje. Een hobbyist die wat kinderboeken, gedichtjes, liedjes en columns geschreven heeft. Maar dit beeld herken ik. Inspiratie voor een tekst begint vaak met een mooie zin. Een zin die plotseling in mijn hoofd zit, zonder dat ik kan aangeven waar die vandaan komt. Het is inderdaad soms net of een engel me die heeft ingefluisterd.

Ik heb de poster nog niet opgehangen, maar dat komt omdat hij enigszins gekreukeld uit de reisbagage gekomen is. Inmiddels is hij weer goeddeels rechtgetrokken. Ik ga aanstaande weekend een mooie lijst kopen en het schilderij ophangen. Als een huldebetoon aan de inspiratie, waar die ook vandaan komt.