Parijs - 19e eeuw Jean Baptiste Louis Gresset   Virginie Déjazet

CuBra

HOME

 

1798, 30 augustus

Pauline-Virginie Déjazet geboren in Parijs

Déjazet in het Journal van de gebroeders Goncourt

Mme Henri Monnier treedt op met succesnummers van Déjazet

1831, 12 februari

Première Théâtre du Palais-Royal

Vaudeville-bewerking  van Vert-Vert door A. de Leuven en Pittaud de Forges, met Virginie Déjazet in de titelrol. (zie ook 1869)

 

Voor een buitengewoon goede beschrijving van de totstandkoming van deze uitvoering van Vert-Vert - KLIK HIER - (externe link)
1837

Le Perroquet de Déjazet

Anoniem [Raucourt]

 

Het boek is gevuld met anekdotes over, en de geestigheden en gevatte antwoorden waarom Virginie Déjazet  bekendstond. De uitgave vermeldt geen auteur, maar werd volgens biografen van Déjazet samengesteld door de acteur Raucourt. HPM toont hier de 'Première Livraison'; er bestaat nog een 'deuxième', die echter nog niet gevonden is door HPM. 

Van dit boek is op het internet momenteel (2010-09) slechts één digitale kopie te vinden. Helaas is die scan (PDF/OCR) op sommige plaatsen incompleet, in het bijzonder op twee plaatsen die voor HPM van belang zijn.

Hieronder volgt het voorwoord van 'De papegaai' van Déjazet, helaas ontbreken daaruit in de scan van Google Books 2 pagina's. Een ode die daarop volgt onder de auteursnaam Martin-Baton is eveneens onvolledig, en is daarom niet opgenomen.

In de tekst van het boek wordt slechts tweemaal verwezen naar Vert-Vert. Die twee fragmenten zijn hieronder opgenomen.

 

 

1869

reprise van de vaudeville van De Leuven en Pittaud de Forges

Uit: Le Théâtre Illustré, 1869, vol. 10

 

HIER ONTBREKEN IN DE GOOGLE-SCAN 2 PAGINA'S


Het theatertijdschrift Vert-vert


Met het laatste citaat wordt bedoeld de verschijning van een nieuw tijdschrift over het theater in Parijs, getiteld Vert-Vert. Waarvan hieronder de titel van de eerste uitgave.

Bron: Dictionnaire des contemporains - G. Vapereau - 1861

L. Henry-Lecomte - Virginie Déjazet

1875, 1 december Virginie Déjazet overlijdt in Belleville (Parijs). Haar graf bevindt zich op de begraafplaats Père-Lachaise. Boven: de sterfkamer; linksonder: het mortuarium; rechtsonder: Eglise de la Trinité