Literaire
Wandelroute
Tilburg

Stadhuisplein

Over het Stadhuisplein

Via de Paleisring loopt u richting Stadhuisplein. Een vijftigtal meter voordat de weg onder de flat doorloopt, vindt u rechts een voetgangersdoorgang die naar de Emmapassage leidt (Oranjestraat). In de Emmapassage bevindt zich Boekhandel Gianotten. Op de hoek van de Oranjestraat is café Het Elfde Gebod. Het interieur van dit rustige eetcafé is rijk aan roomse parafernalia, zoals heiligenbeelden. U loopt onder de flat door (Stadhuisplein). Links, aan de overzijde van het Stadhuisplein is het gebouw van de Openbare bibliotheek.



Andere bibliotheken in Tilburg met grote en fraaie collecties zijn die van de universiteit en van de Theologische Faculteit.



Vanaf het Stadhuisplein is het mogelijk dat de ijverige speurder in het plaveisel tegels met ingebeitelde teksten ontdekt, gedichten van onder andere Jan Elburg, K. Schippers, Lucebert, Jules Deelder en Paul van Ostayen, de zogenaamde Poëzietegels.

Cees van Raak schreef hierover het gedicht De poëzie lacht op straat. U kunt het gedicht hier beluisteren.


Als u rechtdoor gaat, passeert u een bronzen beeld van een doedelzakspelende Schot.



Dit beeld herdenkt het aandeel van de Schotten in de bevrijding van Tilburg in september 1944. Op dit punt ziet u ook de achterzijde van het Paleis-raadhuis', zoals de Tilburgers hun gemeentehuis noemen. De gemeente zelf spreekt liever van `stadskantoren'. Op het Paleis-Raadhuis wordt architectonisch neergekeken door een van die moderne stadskantoren.



Het Paleis-Raadhuis was de jongensdroom van Koning Willem II. Dominee J.P. Hasebroek (1812-1896), beter bekend onder zijn pseudoniem Jonathan, noemde het voorzichtig `den eigenaardige bouwstijl, dien Willem II bij voorkeur beminde', en vergeleek het paleis van Tilburg in die zin met dat van Lodewijk XIV in Versailles. Dat lijkt ons, Tilburgers, een beetje misplaatst: Versailles kan aan Tilburg niet tippen. Jonathan niet te na gesproken: wat Willem betreft zag hij het goed: `een der gelukkigste monarchen'; en over Tilburgse band met de vorst: `Willem II was een lijk, dat onder de tranen der hem liefhebbende bevolking naar zijne rustplaats werd heengevoerd!'


Terug naar het begin van de pagina
Meer informatie

HOME Literaire wandelroute

HOME Literair Tilburg

Volgende straat

Vorige straat



U bevindt zich op het ogenblik ongeveer hier:



Meer informatie over de poëzietegels vindt u hier.

Over de volgende schrijver(s) kunt u meer informatie vinden:
U kunt hier meer informatie vinden over het Stadhuisplein.

Als u de volledige tekst van de literaire wandelroute wilt lezen dan kunt u deze hier downloaden.