CuBra
HOME
KUNST
FOTO
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS

 

 

 

FrŠncy van Iersel


klik HIER voor de

dierenverhalen en

-gedichten van

FrŠncy van Iersel

 

Inhoud poŽzie

'Gefluister' en 'Opstand in de fabriek' - 14 december 2021

'Onheil' - 24 november 2020

'Dagelijkse geluiden' - 21 april 2020

'De jurk' - 17 maart 2020

'Bladblazer' en andere gedichten - 1 februari 2019

'Zeeuwse kust' en andere gedichten - 27 april 2017

'Sofort' en andere gedichten - 1 september 2016

'Stiltecoupť' en andere gedichten - 21 april 2015

'Free' en 'Onheilspellers' - 1 september 2011

'Sweet dark kisses', 'een leeg bed' en 'vergeten' - 2 september 2010

'Ontmoeting' en 'Landschap' gedichten 12 maart 2009

Gedichten 1 februari 2007

Gedichten 7 december 2006

Gedichten


 

Biografie

In het dagelijks leven  werk ik als projectmedewerkster in de gezondheidszorg.

 

Als kind was ik bezig met taal in de vorm van het maken van kinderstrips. Later op de middelbare school kwam ik aanraking met literatuur en poŽzie. Door het  schrijven van een dagboek en korte verhalen bleef ik bezig met de Nederlandse taal. Het lezen van literatuur en poŽzie zijn mijn hobby's, daarnaast is het spelen met woorden een creatief proces. Ik probeer een impressie van de alledaagse dingen te vangen in een directe toegankelijke stijl. Mijn inspiratie haal ik met name uit de dingen waar ik me over verwonder. Dit kan uiteenlopen van het zien van een windmolen, het roepen van een dementerende oudere, de eenzaamheid tussen een man en een vrouw. Mijn doel van het schrijven van een gedicht is deze emotie om te zetten in woorden.

Ook probeer ik bij mijn gedichten fotoís te maken welke aansluiten bij hetgeen wat ik probeer uit te drukken met de taal. Naast het schrijven van gedichten ben ik afwisselend bezig met schilderen en fotograferen.

Momenteel volg ik een cursus kunstgeschiedenis en vind het interessant hoe de mensheid(geschiedenis) van invloed is op de kunst.

 

Het lezen van de boeken van Simone de Beauvoir, het existentialisme, hebben veel indruk op mij gemaakt.

De boeken zijn geschreven in een directe stijl om zo dicht mogelijk bij de spreektaal te blijven. Het is een krachtige vrouw, onafhankelijkheid, verantwoordelijkheid, keuzevrijheid en oprechtheid engageert zij met het wereldgebeuren.

PoŽzie van Lucebert, Enquist, Vasalis en Herzberg  zijn favoriet, het kleine toeval, de verwondering over het vanzelfsprekende en de twijfel zijn elementen die terug te vinden zijn in deze poŽzie. Zowel de schrijfstijl van Simone de Beauvoir als van de genoemde dichters  probeer ik ook in mijn gedichten terug te laten komen.

 

Waar ik zelf nog naar op zoek ben is een cursus of workshop waarbij poezie en kunstgeschiedenis verweven wordt met elkaar.

 

FrŠncy van Iersel

2 -12-2006