CuBra

 

 

Toon Konings
teksten


  D'n heiligen toffel (gedicht)  (nieuw!)

  Of nie dan? (verhaal)  (nieuw!)

  Prefessor in de bóne (verhaal)  (nieuw!)

  Oewen èige grond (gedicht)

  Op z'n Russies (verhaal)

  Hoar (verhaal)

  Wè zodde gè doen? (verhaal)

 

Toon Konings (Kunnings) is een 38 jarige timmerman uit Heeswijk Dinther. Daarnaast is hij schrijver van liedteksten, sketches, verhalen, gedichten en tonproatteksten voornamelijk in het Brabants dialect. Met enige regelmaat draagt hij zijn teksten publiekelijk voor. Zijn eerste publieke werk is te lezen in de Bernhezer dichtbundel (2005): Dichter op de huid. In 2006 bracht hij zijn eerste boekje uit: Gè wit ojt nojt/ rechtdoorsnee. Een ‘dubbelboekje’ met enerzijds gedichten en korte verhalen in het Nederlands en anderzijds een verzameling ‘skonne stukskes’in het Brabants dialect. Allerlei leuke verhaaltjes waarbij de humor een centrale rol speelt.

 

In 2007 begon hij maandelijks zijn Brabantse stukskes maandelijks voor de lokale radio te vertellen en is soms ook via Omroep Brabant te beluisteren. Ook werd er werk van Toon gepubliceerd in Brabant Literair, het tijdschrift Brabants en heeft hij een maandelijkse ‘column’ in het Brabants, in het plaatselijke blad D’n HaDeejer, en zijn een paar van zijn schrijfsels te bewonderen op de website van Cubra. Tijdens de carnavalsperiode waagt hij zich in de ton voor het tonproaten, en daarnaast betreed hij het podium met zijn humoristische vertellingen die doorgaans goed in de smaak vallen bij het publiek.

 

In 2008 verschenen er verhalen van Toon in het Brabantse Boekenweekboek ‘D’n duvel is oud’, én heeft hij een vertaling van een lied voor zijn rekening genomen voor het project ‘Brabantse Bietels’.

Zijn verhalen en gedichten weet hij te voorzien van een herkenbaar en humoristisch sausje waarmee hij een breed publiek weet te vermaken.

Eind 2008 hoopt hij zijn tweede boekje uit te brengen.

 

Toon is eenvoudig te bereiken via to.ko@home.nl