CUBRA HOME

In de banner

Detail uit een ets van Hendrik de Laat. Zicht op de Piushaven.

 

©

Olivier Rieter & Stichting Cultureel Brabant 2022

 

 

Olivier Rieter

INHOUD

 
NOSTALGISCH BRABANT

BRABANTSE KUNSTENAARS

Katholieke retoriek - Nostalgie en antinostalgie in het werk van August Commissaris Herman Moerkerk en de Brabantse humortraditie
 
  Walter Breedveld, een Brabantse volksschrijver en zijn tijd
 
  Het authenticiteitseffect - Hendrik Wiegersma illustreert het werk van Antoon Coolen
Over Olivier Rieter

Olivier Rieter (Goirle 1975) is cultuurhistoricus en schrijver. Hij studeerde onder meer geschiedenis in Nijmegen (1993-1998, cum laude) en promoveerde aan Tilburg University op onderzoek naar nostalgie in Noord-Brabant (2018).

Hij publiceerde in tijdschriften als Neerlandia, Volkskunde, InBrabant, Stripschrift, Devotionalia, Pictures Science, Traditie en Erfgoed Magazine. Rieter is de auteur van de het boek Leven in herinnering. Katholieke herinneringscultuur in Noord-Brabant. In dat rijk geďllustreerde boek, waarvan de titel een verwijzing is naar Martien Coppens’ publicatie Leven in geloof, gaat hij in op de wijze waarop herinneringen een rol kunnen spelen in het invullen van het leven van sociale groepen en individuen. Waar Coppens’ (foto)publicatie de nadruk legt op het katholieke geloof in de vormgeving van het leven van mensen uit de cultuur van het Rijke Roomse Leven, gaat Rieters boek over de herinnering aan het (vervlogen) geloof bij deze vormgeving.

Olivier Rieter is niet alleen geďnteresseerd in Noord-Brabant, cultuurgeschiedenis, nostalgie en herinnering, maar heeft ook een sterke belangstelling voor literatuur en voor visuele cultuur (strips, karikaturen, illustraties, film, schilderkunst, fotografie)

 

Het boek van Rieter is hier te bestellen:

Leven in herinnering – Pictures Publishers

De integrale tekst van Rieters proefschrift over nostalgie in Noord-Brabant is hier te downloaden:

Olivier Rieter — Tilburg University Research Portal